Mærkelige Lyde Og Syner - Flyrejser

Kort efter flyet er i luften, trækkes landingshjulene ind. Det giver nogle ordentlige rystelser og dumpe lyde, da understellet kan veje op til et par tons. Undertiden hænder det, at der henover vingen og rundt om motorernes luftindtag opstår lange striber af vandamp, som ligner røg. Fænomenet, der kun ses tæt på jorden, er just ikke befordrende for de fly forskrækkede. Det skyldes, at profilen på vingerne danner et meget kraftigt undertryk, som afkøler den omgivende luft med kondensation til følge.

I de efterfølgende 15-25 minutter stiger flyet til dets marchhøjde, som typisk vil ligge mellem 9-11 km. Marchhøjden er beregnet ud fra hensynet til flyvedistancen samt temperaturen og vindhastigheden oppe i højden. Når flyet flader ud accelererer det op til en hastighed af ca. 80% af lydens hastighed, dvs. omtrent 850 km i timen. Flyet styres nu af autopiloten og piloternes opgave er primært at overvåge flyets systemer samt at holde løbende kontakt med flyveledelsen.

Hjælp Vi Bliver Suget Op...

Mens isterningerne køler din drink, og du mageligt kigger ned på jorden 11 km under dig, melder spørgsmålet sig - hvordan kan det egentlig lade sig gøre ? Svaret er, prøv selv.

Med et stykke A4-papir tager du med hver hånds tommel og pegefinger fat i papirets to hjørner i den smalle ende. Hold papiret så det forsøger at stå lige op i luften, men på grund af vægten buer det ned og væk fra dig. Før det nu op til hagehøjde og pust kraftigt.

Bemærk hvordan papiret løfter sig, eller rettere bliver suget op. Suget kommer af det undertryk som skabes, når luften passerer hen over papirets krumning.

På flyet er "Pustet" byttet ud med en luftstrøm svarende til 4 orkaner, og papirstykket med en svagt krummende vinge der har areal som et mindre parcelhus. Tilsammen giver det de mange tons løftekraft.

© Copyright 2008 Rejser.Net ApS